Förväntan

IMG_8921-1

Där står hon vid sitt uppdukade julbord och väntar, väntar på sina nära och kära som ska komma och fira jul med henne. De kommer med häst och släde och resan är lång. När de sen kommer fram väntar en värmande brasa i den öppna spisen och julkorv, vattlingon och den lilla julsupen.

Så var det på 1800-talet men förväntningarna inför jul är lite desamma, för visst vill vi umgås med familjen då.

Bilden tog jag på julmarknaden på Gammlia i helgen som var.

Helgbilden

Helgen som gick

Under fredag och lördag gick Brännbollsyran (tillika VM i brännboll) av stapeln. Ca 350 lag deltog och klädsel, spex och en hel del alkolholhaltig dryck är ett givet inslag i tävlingarna. Roligt har dom och roligt är det att gå runt och kolla in dom. Bildbomb följer. 🙂IMG_2180 IMG_2186 IMG_2188 IMG_2264 IMG_2268 IMG_2304 IMG_2358 IMG_2385-Återställd IMG_2411-Återställd IMG_2426-Återställd-kopiera

Så såg det ut i Umeå under helgen. Lite crazy och mycket roligt. 🙂

Helgbilden

 

Helgen som gick

14-09-14-1 14-09-14-2 14-09-14-3

I fredags kväll blev det ännu ett besök i Kulturhuset, den här gången för att lyssna på Bluegrass. Tre olika band spelade och inte bara dom. Vem som helst i publiken som hade ett instrument med sig kunde hoppa in och jamma loss med banden. Spontant, musikaliskt och mycket spelglädje. Man går därifrån med glädje i kroppen.

14-09-14-4

14-09-14-5

På lördagen blev det ett besök på den Internationella matmarknaden som intog centrum av stan. Många delikatesser, många länders mat var representerade och så var där en himla massa folk.

14-09-14-6

Avslutningsvis blev det lite naturfoto, man behöver ju få känna lugnet också.

Helgbilden

Helgen som gick

14-08-31-1

Den här helgen har minst sagt varit intensiv och det började på fredag kväll med ett litet besök på Kulturhusfestivalen. (Jag skrev tidigare om det i det HÄR inlägget.) Åh vad jag gillar sånt här, då entusiastiska människor faktiskt gör nåt av sina planer, då frivilliga ställer upp och gör vad de kan och då musik, konst och människor kommer tillsammans i en lokal som är långt ifrån de fina salongerna. Passar mig perfekt. Killen på bilden imponerade, han spelade trummor, gitarr och sjöng….samtidigt! Man trodde att det stod ett helt band på scenen men där satt han ensam och knockade publiken. Häftigt!

14-08-31-2

Kolla in inredningen. Folk har kommit med grejer, mattor, stolar….ja allt möjligt, engagemanget har det inte varit nåt fel på. Om man inte såg rälsen i golvet skulle man inte kunna tro att det är ett gammalt lokstall.

14-08-31-4 14-08-31-3

Lördagen inleddes med en Zombiewalk i centrala stan. Kul att se, en del spelade verkligen ut hela registret.

14-08-31-5

Sen blev det ett stopp i Broparken där den sjätte samiska årstiden invigdes. Håller dock på att vara rätt mätt på allt jojkande så jag kollade in Nycirkusen som kommit till stan. Allmänheten fick testa på jonglering, balansgång m.m. Sen ställde sig den här mannen på scenen och han var grym på jonglering. Nåt utanför det vanliga.

Sen åkte jag hem för att förbereda för kvällens kräftskiva.

14-08-31-7

Vi har traditionsenligt kräftskivan tillsammans med min bror och hans familj och alltid hemma hos oss. Vi sitter alltid ute men den här kvällen var inte värmen med oss. I fjol satt vi ute till halv tre på natten, nu fick vi gå in vid nio då temperaturen var nere på 8 grader. Men innan vi gick in så firade vi min bror som fyllde år igår. Ett år äldre men alltid två år yngre än mig. 😉

14-08-31-6

Lika traditionsenligt som kräftskivan, lika traditionsenligt avslutade vi kvällen med Fia med knuff. Jag vann första matchen, de andra två behöver vi inte prata om. 😉

14-08-31-8

Söndagen har varit lugnare, en envis förkylning hela veckan har gjort mig rätt slut så lite vila på dagen, middag med dotter och barnbarn och sen vila igen har känts rätt okej.

Helgbilden

Helgen som gick

 

14-07-20-1 Vi har haft flera varma dagar på raken nu och på söndagen kändes det bara för mycket när man gick ut på altanen. Värmen bara dallrade där ute och trots markis och parasoll kändes det inte bra. Så vi satte oss i bilen och åkte ut till havet. Vilken känsla det är att mötas av den salta havsdoften och vinden som svalkar. Innan vi utforskar stället testar vi fiket, ett lite småcharmigt och enkelt sommarcafé. Det får godkänt.

14-07-20-2

När man sen får myror i brallan är det dags att fortsätta trippen, det går ju inte riktigt att vara stilla. 😉 Vi rullar på efter dammig grusväg och ser kor som betar och så den här ladugården. Det måste väl ändå vara de lyckligaste djuren som bor där inne?

14-07-20-3

Jag kan inte låta bli att stanna till efter den där grusvägen för i varje dike ser det ut så här. Ett rosa hav av rallarrosor. Så vackert.

14-07-20-4

Vi svänger av på en annan grusväg och rätt snart så står vi stilla. För utsikten är magnifik, vilken magisk del av landet vi bor i. Från att ha stått ute vid det storslagna havet så står vi nu vid höga berg och djupa dalar. Visst är det fantastiskt.

14-07-20-5

Sista stoppet blir vid det här flyttblocket. Ett flyttblock är en del av ett berg som slitits loss och förts med av inlandsisen för 9000 år sedan. Just den här stenen kallas ”Lappsten”. Enligt folktron ska nämligen en jätte ha kastat det här blocket efter ”lapparna” då han ogillade dom. Tänk vad man får lära sig bara för att det är för varmt för att vara hemma. Notera gärna maken ute till vänster som står och stöttar blocket. Tilläggas bör att man ser inte hela blocket, mycket sticker ut bakåt men hälften av blocket är under mark och den totala vikten uppskattas till ca 8200 ton! Det ni!

När vi kom hem var temperaturen lite anständigare så vi kunde njuta av vår altan igen för det var redan kväll.

Helgbilden