Gripsholm

Kungligt

Blickar tillbaka lite och minns sommarsemestern förra året då vi åkte till Göteborg. Resan gjordes för Bruce Springsteens skull för vem kan sitta hemma när Bossen kommer till Sverige? Konserten skrevs det spaltmeter om, högsta betyg plus lite till och det var helt rätt. Kvällen var helt underbar, konserten mer än fantastisk, Bruce likaså och minnena från kvällen på Ullevi kommer följa med mig så länge jag lever. På resan hem svävade jag som på moln och det blev inte sämre av att vi övernattade på Gripsholms värdshus, åt en sanslöst god tre-rätters middag och sov som ett barn i en säng som måste varit gjord för en prinsessa. Dagen därpå gick vi en rundvandring vid Gripsholms slott och där hittade jag bl a det här växthuset. Det var synd att det inte var öppet, jag blev faktiskt lite nyfiken på hur det såg ut därinne. Titta bara på fönstren vid entrén, hur många växthus är så snyggt byggda? Bara dom kungliga kan man tro.

Veckans fönster

Snart är det borta

Valf

Väldigt centralt i vår stad finns en gammal bondgård kvar, en gård som har stått kvar trots rivningshysterin som pågått under flera år. Ägaren var en gammal farbror som under många år stod stark mot alla byggherrar som ville köpa tomten. Härom året dog han vid dryga 90 år och nu har byggherrarna vunnit, gården är såld och man förstår vilket guldläge den har då köpesumman landade på just under 20 miljoner.

Jag har fotat det här huset en gång förut, gamla ödekåkar fascinerar ju alltid och de där gardinerna i fönstret skulle jag önska vore dragna åt sidan. Jag vill kika in, känna historien av de som levt där och gärna få fånga lite av atmosfären. Nu ska det rivas, nu ska byggherrarna ta plats med sina moderna hyreshus och en bit av Umeås historia försvinner. Och duvorna får hitta ett nytt fönster att hänga vid.

Valf-1

Veckans fönster 

 

Nä nu spökar det

Skrack

Den stackars pållen är helt ovetande om vilka hemskheter som försiggår i grannhuset. Där härjar nämligen spökena fritt. Övergivet är det och jag kan förstå det, jag skulle också sticka hemifrån om jag hade såna här objudna gäster.

Skrack-2

Om ni nu inte såg vad som finns där i huset så har jag beskurit bilden lite så ni får en närmare titt, ni kan också klicka upp dom till större format. Lägg märke till skylten nere till vänster på huset. 🙂

Veckans fönster – skräckfyllt

Veckans fönster – mörkt

Tänk er vilket mörker det vore att bli instängd i den här byggnaden, bristen på el är nog total, fladdermössen hänger i taket och spindelväven fastnar i ansiktet. Toaletten består av en hink på golvet och madrassen är loppäten sen många år tillbaka.

Ja så är det inte numera, snarare tre sekel sedan och med tanke på att det här fönstret sitter på det som tidigare var köket till Kina slott så har nog knappast nån blivit inlåst där. Men visst är det kul att fantisera. Numera är det ett väldigt mysigt café där.

Veckans fönster