Sjukhusmuséet

#200

Gamla fina byggnader här i stan rivs hejvilt i jakten på att bli en större stad, bygga nytt och snyggt (?) och plocka politiska poäng. Nu är ännu ett hus, eller rättare sagt flera byggnader, inne på sjukhusområdet i farozonen. Beslut om rivning har redan tagits men överklaganden pågår. Husen har en historia och är fullt fungerande men vad hjälper det när topparna ska styra och ställa? Där ska byggas ett nytt hus för psykiatrin, sägs det. De som stretar emot säger att det finns plats på sidan om. Medan slaget om marken pågår tog jag en titt inne i en av de hotade byggnaderna. Där finns nämligen ett sjukhusmuseum. Ett eldorado för en som gillar att se gamla grejer från förr. Hur sjukvården gick till, hur tandläkarutrustningen såg ut i början av 1900-talet, den första kuvösen mm. Så intressant och jag lovar, det kommer att komma mer bilder därifrån.

Torsdagstema

3 thoughts on “Sjukhusmuséet

  1. Påminner om det som finns i Rödbergsfortet – ett av forten runt Boden.
    Spännande även för en som inte jobbat inom sjukvården.

  2. Så det är samma trend i Umeå som i Stockholm. Allt som är så vackert och har ett kulturellt värde rivs. Hatar det!
    Bra att du passar på att dokumentera det som än så länge finns. Jag gillar också att görflyttas till forna tider:-)

  3. Jo du så har de gjort i min stad. Numera är den en typisk 60 talsstad och de är inte vackra. När min stad är inte vacker numera. Det finns en gata som har gamla hus och det gillar jag. Tyvärr är det nog bränderna som har tagit staden i flera omgångar och då måste det ju byggas nytt. Men de hus som var kvar hade inte behövt rivas men så blev det för det är billigare att bygga nytt. Stå på er. Gamla miljöer behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *