Snart är det borta

Valf

Väldigt centralt i vår stad finns en gammal bondgård kvar, en gård som har stått kvar trots rivningshysterin som pågått under flera år. Ägaren var en gammal farbror som under många år stod stark mot alla byggherrar som ville köpa tomten. Härom året dog han vid dryga 90 år och nu har byggherrarna vunnit, gården är såld och man förstår vilket guldläge den har då köpesumman landade på just under 20 miljoner.

Jag har fotat det här huset en gång förut, gamla ödekåkar fascinerar ju alltid och de där gardinerna i fönstret skulle jag önska vore dragna åt sidan. Jag vill kika in, känna historien av de som levt där och gärna få fånga lite av atmosfären. Nu ska det rivas, nu ska byggherrarna ta plats med sina moderna hyreshus och en bit av Umeås historia försvinner. Och duvorna får hitta ett nytt fönster att hänga vid.

Valf-1

Veckans fönster 

 

16 thoughts on “Snart är det borta

 1. Vad underbart att få ha en bondgård mitt i city! Det är unikt och borde främjas och göras något av och inte riva och bygga upp nytt tråkigt! Men såna gubbar förstår inte värdet av annorlunda! Fina bilder..särskilt den första som jag gillar massor!

 2. Väldigt vacker bild den första med det gamla trähuset nästan helt gömt bakom grönskan. Ödehus är alltid intressanta och väldigt spännande och man undrar lätt över dess historia.
  20 miljoner !! Jisses, ett fynd då för byggherrarna som nu kan riva och bygga nytt på både höjden och tvären. Så synd att dessa gamla hus snart är ett minne blott.

 3. Så fint… känns vemodigt att det ska rivas. 20 miljoner – det var mycket pengar det! Farbroderns ättlingar kunde väl inte motstå… Bra att du dokumenterat det gamla huset 🙂

 4. Det känns lite sorgligt att huset ska rivas men så är ju livet. Det ser så vackert ut där med den stora björken och förvildade blommor jämte. Och duvorna sitter där som på beställning, bättre dekoration kan man inte ha!

 5. Underbart ödehus. Bra att du tar dig tid och ge det lite uppmärksamhet innan det jämnas med marken. Tyvärr ska det bara byggas nytt numera, helt utan charm.

 6. Visst är det tragiskt! Men nya bostäder behövs också men det går ju att planera på bra sätt också och inte bara riva ner.
  Gillar första bilden med den fina grönskan mot den gamla väggen! Duvorna verkar också trivas!

 7. Ja så är verkligenheten! Tyvärr! Blir bara ledsen och inte så lite arg när härliga gamla gårdar, stationshus mm får ge plats åt dessa utråkiga höghus som alla ser likadana ut.
  Gården du visar kunde ha blivit ett café eller en konstverkstad, ett galleri. Säger bara SUCK!

 8. Sån tur att du tagit bilder, hoppas du har fler!!!! Fint blev det också, så exotiskt med bondgårdar mitt i björkarnas stad. Nu blir det väl som du skriver dyra bostadsrätter som precis likadana ut som alla de nybyggda i övriga landet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *