Julkalendern dag 16

16

”Vattlingon”…är det bekant? Det lär ska vara en Norrländsk efterrätt men frågan är i vilken del av Norrland? Norrland är som bekant väldigt stort men det verkar som att det funnits i Västerbotten i alla fall.

Den information jag hittat om Vattlingon är följande:

På hösten plockar man stora vackra lingon i flaskor, som sedan fylls till brädden med vatten. Slut flaskan tätt och förvara flaskorna svalt – gärna i källare. Flaskorna tas upp lagom till julen och de sura lingonen serveras med socker och vispad grädde.

Så har ni nu inte en bra efterrätt till julbordet så bjuder jag på det här tipset. 😉

A´la Fotos julkalender

4 thoughts on “Julkalendern dag 16

  1. Det låter ju tokgott och spännande ju! När jag växte upp hade pappa en tradition och det var att ta en sked lingonsylt i sitt mjölkglas för att avsluta måltiden! Det var riktigt smaskigt! Detta måste ju vara något liknande och dessutom, så vackert med de röda lingonen i flaskan! Men det känns som det är lite försent att få till det tills i år så nästa år får du komma med tipset några månader tidigare! ;O)

  2. Har inte testat själv men hört att det ska vara gott!
    Detta år blev ett riktigt lingonår hos oss. Har aldrig sett så stora och fina.
    Har en hel del i frysen – kanske det går att göra vattlingon på dem?

  3. Konstigt nog säger receptet ingenting om alkohol – typ fifty/fifty mellan vatten och alkohol. Toppen tips… till nästa jul:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *