Helgen som gick

2014-01-31-19

Helgen som gick var ingen vanlig helg. Umeå är kulturhuvudstad under 2014 och i lördags var det stor invigning. Men vi kan väl börja med en enkel förklaring om var vi befinner oss i alla fall. För visst förstår ni vad det står? (Nu är du i Umeå.)

_MG_0869-kopiera

Hela Rådhusesplanaden har varit en enda lång konstinstallation. Just här handlade det om att skapa mönster och tillsammans har Umeåborna fyllt nätet med färgsprakande extra stora piprensare.

2014-01-31-19-1

Umeås vapen i en helt fantastisk isinstallation. Den gröna linjen som syns ute till vänster är Europas starkaste gröna laser (fick jag lära mig) och den gick från ett fönster i Rådhuset längs efter hela Rådhusesplanaden ända ner till klockan på järnvägsstationen.

_MG_0929-kopiera

En stor invigning utan kunglig glans är väl ingen invigning så kronprinsessparet var på plats.

_MG_0987-kopiera

Så blev det då invigning och att fota där var inte lätt. Packat med folk (55.000 enl uppgift) och där stod 165 cm Kerstin och försökte både se och fota. Gick sådär kan jag meddela. Men några bilder blev det. Temat var samiskt så det var en hel del jojk och dans.

_MG_0991-kopiera

Sångerskan, låtskrivaren och renägaren Sofia Jannok sjöng.

_MG_1089-kopiera

Invigningen hette Burning snow och brann gjorde det, både här och där.

_MG_1085-kopiera

Fyrverkerier avslutade det hela så med dunder och brak vandrar vi in i kulturåret. Får se vad det har att erbjuda.

Helgbilden 

 

7 thoughts on “Helgen som gick

 1. Åhhhhhh vad jag önskar att ha varit på plats!!!!!! Vilken tur att du dokumenterar:-)
  Helt fantastiska installationer för en LEDad människa som jag! Åsså kungligt på köpet i närbild dessutom. Underbart. Jag njuter för fullt:-)

 2. TACK, TACK, för dom fotona som du visade mig från invigningen av kulturhuvudstaden.
  Och vilken pangbild du fick av Viktoria, hon är ju fin den kronsessan och verkar så folklig och go. Bli nog en bra regent bara hennes tossiga pappa skulle förstå att han nått bästföre datum för länge sen.
  Det var nog ett stort jippo det där i Umeå, synd att vi inte kunde vara med, eller ja det tyckte inte då Rantafar som nog tyckte det var mysigast hemma.

  Men då var det ju tur att du frilansade lite som fotograf så att jag fick v ara med på ett hörn. Såg du ödehuset (vet att du gillar) som jag hade foto på i min 4-års blogg???

  Ha nu en finfin vecka så här efter all uppståndelse i Umeå.
  Du fick inte lillsessan på bild ???

 3. Så nu ska ni bli ”kultiverade” 😉 De visade ju på tv men tyvärr missade jag det! Det är kul när det händer nåt på stan, så känner jag när det är evenemang här. Vi får hoppas det blir fler upplevelse under året! Isskulpturen var ju otroligt fin! Även bilden på Kronprinsessan.
  Ha det gott!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *